nedjelja, 9. kolovoza 2009.

Večera za pet - Recepti

Recepti iz emisije Večere za pet, datuma 23.2.2009.
Kuhala je Aneta Katić.

Predjelo - Krem juha od povrća s piletinom u sezamu
Sastojci
- Juha
- 5 žlica zobenih pahuljica, 2 žlice maslinovog ulja, 400 g miješanog povrća, sol, papar, vrhnje za kuhanje
Prilog
- 200 g pilećih prsa, 2 žlice meda, 2 dl bijelog vina, 50 g sezama
Priprema
Na maslinovom ulju kratko popržimo zobene pahuljice. Kada dobiju zlatnu boju dodamo povrće i dolijemo 2 l vode. Začinimo i kuhamo oko jedan sat. Pred kraj dodamo vrhnje za kuhanje. Po želji povrće usitnimo. Poslužimo s kockicama piletine.
Piletinu razrežemo na male kockice i posolimo. Med pomiješamo s vinom, dodamo kockice mesa i mariniramo 15-tak minuta. Nakon toga ocijedimo te uvaljamo u sezam. Pripremljeno meso pržimo na laganoj vatri.

Glavno jelo - Svi putevi vode u Rim
Sastojci
- 5 većih odrezaka purećih prsiju, 150 g kuhane šunke, 150 g ementalera, 100 g kiselih krastavaca, 3 dl vrhnja za kuhanje, sol, papar i maslinovo ulje
- Rimski njoki
250 g griza, 1 l mlijeka, 100 g maslaca, 5 g parmezana, 1 mrkva, 2 žumanjka, svježi peršin

Priprema
Odreske istučemo, posolimo i popaprimo. Sir, šunku i krastavce narežemo na rezance. Na svaki odrezak slažemo po malo od navedenih sastojaka te ga zarolamo. Odreske uvaljamo u brašno i pržimo u maslinovom ulju. Kad dobiju zlatnu boju smanjimo temperaturu, podlijemo vodom i pirjamo dok meso ne omekša. Na kraju dodamo vrhnje za kuhanje te nasjeckane ostatke šunke i još kratko prokuhamo. Začinimo po ukusu. Serviramo uz rimske njoke i povrće pirjano na maslacu.

Rimski njoki
U veću posudu stavimo mlijeko da zakuha i posolimo. Dodamo griz te kuhamo na laganoj vatri 20 min. dok ne dobijemo gustu smjesu. Ostavimo da se malo ohladi zatim dodamo sir, žumanjke, mrkvu naribanu i ispirjanu na maslacu i sjeckani peršin te zamijesimo kompaktnu masu. Smjesu razvaljamo na 1 cm debljine te čašom režemo krugove srednje veličine. Njoke slažemo na posudu za pečenje obloženu masnim papirom, pospemo s malo parmezana te pečemo u pećnici 10-tak min. na 180-200°C.


Desert - Poljubac iz Austrije
Sastojci
- Okruglice
200 g brašnastog krumpira, 125 g svježeg sira, 200 g oštrog brašna, 30 g griza, 40 g maslaca, 1 jaje, Sol

- Nadjev
200 g mljevenog maka, 200 g tvrdog pekmeza od šljiva, 50 g mrvica, 50 g šećera u prahu, čašica ruma
2,5 dl slatkog vrhnja ili vrhnja za kuhanje, 250 g čokolade u prahu ili 200 g čokolade za kuhanje, krupno sjeckani orasi

Priprema
Skuhamo krumpir, protisnemo ga te mu dodamo sir, brašno, griz, maslac i sol. Zamijesimo glatko tijesto, razvaljamo ga te narežemo na krugove. Na svaki krug stavimo nadjev te oblikujemo kuglice. Gotove okruglice kuhamo 10-tak minuta u slanoj vodi. Ocijeđene okruglice prelijemo umakom od otopljene čokolade u koju smo dodali vrhnje za kuhanje. Pospemo krupno sjeckanim orasima. Umjesto maka kuglice možemo nadjenuti marelicama, šljivama ili voćem po želji.



_________________
Recepti iz emisije Večera za 5
Recepti iz emisije Večere za pet, datuma 24.2.2009.
Kuhala je Andrea Igrec.

Predjelo - Šareni štapići
Sastojci
5 crvenih paprika, 5 zelenih paprika, 5 žutih paprika, 8 mrkvi, 3 krastavca, 1 vrećica majoneze, 5 jogurta, začini

Priprema
Povrće narežemo na uske trakice i odvojimo svako povrće po boji te složimo u posudice po vrsti povrća svakoj osobi posebno. Od jogurta napravimo umak bogat začinima i majonezom.


Glavno jelo - Pile u bijelom
Sastojci
1 kg pilećih prsa, 1 l vrhnja za kuhanje, 300 g ementalera, 1 vrećica parmezana, 1/2 trokuta briea, 1 paket mozzarelle, 1 naranča
Njoki
1 kg krumpira, 1 vrećica smrznutog špinata, brašno

Priprema
Pileća prsa ispečemo na margarinu i kad je jedna strana pečena okrenemo te dodamo vrhnje za kuhanje, ementaler, brie i parmezan. Malo prokuhamo pa dodamo sok od naranče i prekrijemo mozzarellom. Za njoke skuhamo neoguljen krumpir, oguljenom dodamo ohlađen skuhani špinat te brašno. Od tijesta umijesimo njoke.


Desert - Ravno iz raja
Sastojci
500 g crne čokolade, Smrznuto voće (maline, kupine, ribizli, brusnice), Sladoled od vanilije

Priprema
Čokoladu otopimo, ulijemo u kalupe od papira za pečenje, napravimo krune te stavimo hladiti 30 min. Smrznuto voće smiksamo, dodamo sladoled i poslužimo u posudicama od čokolade.

Najbolji Recepti od Vecere za pet!

Nema komentara:

Objavi komentar

Objavi komentar